Faceți căutări pe acest blog

joi, 7 iulie 2011

Edinburgh in preajma revelionului (2009)

        In 2008, dupa ce am vizitat o mica parte din Statele Unite, m.am hotarat sa.mi petrec revelionul la Londra la niste prieteni. Dar cum Londra o mai vazusem deja, am zis sa fac si o mica escapada catre Scotia. Am ales astfel sa stau pentru 3 zile la Londra, unde sa sarbatorim intrarea in 2009, urmand apoi a face o calatorie cu trenul catre Edinburgh, unde aveam sa stam inca 3 nopti.
    La Londra am gasit cele mai ieftine bilete, in preajma revelionului, cu Malev la pretul de 330 de euro/ persoana, cu escala la Budapesta. Am aterizat pe Gatwick, urmand a pleca de pe Heathrow. Gatwick se afla la vreo 45 km sud de Central London si se poate ajunge usor aici cu trenul sau autobuzul.
     Spre Edinburgh, am mers cu trenul, trecand prin Leeds, York si Newcastle. Biletele de tren le.am cumparat online din timp de pe http://www.thetrainline.com/destinations/london_edinburgh.shtml. Au costat in jur de 100 de euro/ persoana si le.am ridicat de la un automat in statia de tren. Am plecat de la Kings Cross (KGX) direct catre principala statie Edinburgh Waverley (EDB). Drumul a durat vreo 4 ore jumate si am mers foarte mult de.a lungul coastei, vazand peisaje spectaculoase.
   Aici am ales sa stam la  Albany Ballantrae Hotel, de 4 stele. Prezentarea de pe http://www.booking.com/hotel/gb/thealbanyboutiquehotel.en-gb.html pot sa va spun ca este mai pompoasa decat hotelul in sine. Camerele au un aer de vechi, par mai mult de 3 stele si nici mic dejunul nu este prea reusit, trecand peste faptul ca eram in Scotia si au cateva feluri de mancare dubioase dupa gusturile noastre. Hotelul se afla pe 41-43 Albany St., la vreo 15 minute de mers pe jos de centru, unde se afla si Gara Centrala (Edinburgh Waverley). Nu imi mai aduc aminte exact pretul camerei, dar cred ca a fost undeva in jur de 75 de euro/ camera dubla/ noapte.
   Trecand peste asta, Edinburgh este un oras cu un aer special. Un oras in care ai vrea sa imbatranesti. Un oras calm. Aici ai mai multe obiective care merita vizitate, dar poti pur si simplu sa te plimbi linistit si sa te asezi la masa intr-o ceainarie unde sa savurezi o placinta de rubarba minunata alaturi de o ceasca de ceai fabuloasa. Aici toata lumea se cunoaste intre ei, se saluta, se intreaba de sanatate.Va recomand din toata inima Clarinda's Tearoom de pe Canongate, pietonalul ce uneste Parlamentul Scotian de Castelul Edinburgh. Daca vreti sa va convingeti, intrati aici http://www.edinburghspotlight.com/2010/02/review-clarindas-tea-room-canongate/. Nimic nu este exagerat din ce scrie aici. Fiind un locsor mic, l.am descoperit din intamplare. Totul este facut pe loc, intr-o bucatarioara in care poti sa tragi cu ochiul. Si acum ma gandesc nostalgic la acea placinta de rubarba..........
     Ce poti vizita aici? Va pot spune ce am apucat noi sa vedem, insa mai erau atatea lucruri pe care le.am ratat din pacate. Iar daca vii cu masina sau inchiriezi una, in imprejurimi sunt tot felul de castele, care mai de care!
    Am gasit si un blog cu poze minunate din Edinburgh - http://photosofedinburgh.wordpress.com/tag/princes-street-gardens/, daca vreti sa vedeti si lucruri pe care noi le.am ratat.
    Capitala a Scotiei din 1437 si al doilea oras scotian ca marime, Edinburgh se afla de.a lungul coastei de est langa Marea Nordului. Aici se afla Parlamentul Scotiei, gazduit intr-o cladire moderna si controversata ca design, terminata in 2004, in zona Holyrood, dupa proiectul arhitectului catalan Enric Miralles.



    Chiar langa Parlament se afla Our Dynamic Earth, centru stiintific, care functioneaza si ca sala de conferinte, si una din atractiile principale turistice (http://www.dynamicearth.co.uk/). Deschis in 1999, proiectul a fost piesa centrala din proiectul de regenerare urbana sustinut de Millennium Commission. Proiectul a fost realizat de firma Michael Hopkins and Partners.
   Chiar peste strada de Parlamentul Scotian se afla resedinta oficiala a reginei in Scotia, Holyrood Palace (sau mai oficial "The Palace of Holyroodhouse"). Palatul se afla la baza strazii Royal Mile care leaga resedinta de Edinburgh Castle si a servit ca principala resedinta a regilor si reginelor Scotiei din secolul 15. Regina Elisabeta aIIa isi petrece o saptamana la inceputul fiecarei veri. Palatul este deschis publicului, exceptie facand perioadele cand Familia Regala se afla in resedinta.
      In mijlocul orasului, troneaza Castelul Edinburgh, o fortareata care dateaza din secolul 12, asezata pe vulcanica Castle Rock. Castelul a trecut insa prin mai multe conflicte istorice, iar din secolul 19 cand a fost declarat monument istoric, a trecut si prin mai multe renovari. Astazi castelul este casa Coroanei Scotiei, a trei muzee militare, a memorialului Scottish National War si a unei expozitii de inchisori de razboi. Putine cladiri actuale dateaza dinainte de secolul 16 cand a avut loc "Lungul Asediu". Din exceptii face parte St Margaret's Chapel, o mica bijuterie si cea mai veche cladire din Edinburgh, datand din secolul 12. De aici poti vedea panorama orasului si Marea Nordului, niste peisaje unice.

      Districtele Old Town si New Town din Edinburgh sunt listate din 1995 ca zone protejate Unesco (UNESCO World Heritage Site). In oras sunt aproximativ 4500 de cladiri listate ca monumente istorice.                 
       Aproape de intrarea in castel, veti gasi si un mic, dar minunat, muzeu, dedicat obiceiurilor mestesugaresti ale localnicilor, cu toate tipurile de stofe si istoria lor, dupa clanurile care le.au inventat.
      Daca vreti sa vizitati si alte muzee, intrati aici http://www.edinburghmuseums.org.uk, veti gasi lista muzeelor din Edinburgh si o descriere a lor. Daca veniti aici pentru prima oara, probabil veti gasi folositoare si sfaturile de aici http://www.tripadvisor.com/Travel-g186525-s409/Edinburgh:United-Kingdom:First.Time.Visitors.html.
     Bulevardul principal din oras, pe care gasiti majoritatea brand-urilor cunoscute, se numeste Princes Street si porneste de la Gara Centrala si tine pana la Biserica Episcopala St. John. In apropierea garii, langa Waverley Bridge, in parcul Princes Street Gardens, se afla un monument gotic victorian, dedicat scriitorului Sir Walter Scott, denumit Scott Monument, cu o inaltime de aproximativ 60 de m. Se poate urca pe niste scari in spirala pentru a vedea centrul orasului si imprejurimile. Cel mai sus poti sa ajungi la o terasa aflata la 287 de trepte inaltime, unde poti obtine un certificat de comemorare a evenimentului.
     Cum timpul a fost destul de scurt, alte obiective n.am mai apucat sa vedem, dar am reusit sa ne plimbam pe strazile din Old Town si sa simtim atmosfera unui inceput de an nou intr-un oras cu totul special, de care mi.e dor. Pub-uri cu nenumarate feluri de bere, magazine cu toate soiurile de scotch, oameni vii, cladiri georgiane remarcabile. Edinburgh este un oras incantator, surprinzator de verde, chiar si in centrul sau. Nu uitati insa pelerinele de ploaie sau umbrelele. Ploaia te poate lua prin surprindere in orice moment!
 
Pub pe Royal Mile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu