Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 iulie 2011

Viena in preajma Craciunului (2005)

Se fac aproape 6 ani de cand ne-am petrecut zilele din preajma Craciunului la Viena. Auzisem mereu de celebrul Christmas Market din Viena si vroiam sa vad neaparat cu ochii mei. Viena prinde si mai multa viata incepand cu mijlocul lui Noiembrie: brazi inalti decorati cu inimi si acadele, lumini care mai de care mai festive, vin fiert, muzica, snitele si carnati...toate iti dau acel sentiment si gust de sarbatoare. Casute de lemn, pline de vanzatori cu decoratiuni, jucarii, mancare si bauturi, castane si alune, impanzesc pietonalele din centru sau curtea castelului Schonbrunn.
Am plecat cu masina catre Viena si am facut vreo 14 ore. Inca mai existau granite peste tot, si la Nadlac si la Nickelsdorf.
Fostul punct de control de la granita austro-ungara Nickelsdorf
 Intrarea in Viena e semnalizata de doua lucruri: marea rafinarie OMV si aeroportul international (Wien Flughafen). Daca treci seara prin zona aeroportului, ti se va parea ca esti inconjurat de OZN-uri, din cauza avioanelor care asteapta acordul turnului de control pentru aterizare. Traficul de acolo depaseste imaginatia noastra.
Rafinaria OMV - Viena
Aici ne rezerervasem cazare, in apropiere de Votivkirche si Universitatea din Viena, la un hotel de 3 stele.
In capatul strazii Turkenstrasse
Vedere din camera de hotel
Votivkirche
La 15 minute de mers pe jos, gasesti Graben, zona pietonala plina de magazine care te conduce la Catedrala Sf. Stefan. "Der Graben" este una din cele mai faimoase strazi vieneze, incepand la Stock-im-Eisen-Platz si terminandu-se la intersectia dintre Kohlmarkt si Tuchlauben.
In apropiere de Graben
Graben ziua
Catedrala Sf. Stefan
Graben seara
La intersectia dintre Kohlmarkt si Tuchlauben, se gaseste si o straduta mica pietonala Naglergasse, pe care veti gasi la subsolul magazinului Julius Meinl ab Graben un Wine Bar interesant, de unde poti si cumpara daca esti pasionat, colectionar sau doar bautor. magazinul, dupa cum se vede si din nume, are iesire si pe Graben.
Wine Bar Julius Meinl ab Graben
Tot prin preajma, se gaseste si un restaurant japonez care merita vizitat macar o data, Akakiko (Heidenschuß 3 - la capatul opus al Naglergasse fata de Graben).

Iar daca vreti doar sa intrati intr-un Mc Donalds, in continuarea lui Graben, pe Singerstrasse, veti gasi unul unde veti avea surpriza sa gasiti o amenajare surprinzator de moderna intr-o casa foarte clasica.
Mc Donalds Singerstrasse
 Si fiindca este Craciunul, trebuie neaparat sa mergeti sa vedeti Schonbrunn-ul, fosta rezidenta imperiala de vara, construita in stil rococo. Aici veti gasi iar un Targ de Craciun, care transforma castelul intr-un loc si mai fermecator decat este el oricum in sine.
 Daca sunteti pasionati de arhitectura moderna sau doar vreti sa va plimbati, mergeti la Donau City, care se gaseste de partea cealalta a Dunarii. Este un cartier modern cu cladiri de birouri 80% si rezidentiale 20%, care pare parasit mai tot timpul. Lumea munceste acolo, asa ca rar vei vedea vreun om plimbandu-se.  Prima cladire si-a inceput constructia in 1995, iar in 2012 se preconizeaza ca intreaga expansiune sa se incheie. Aici isi au sediul firme importante precum IBM, Sanofi-Aventis sau Bauholding Strabag SE. Asa ca vei gasi si magazine, restaurante, cafenele si chiar o scoala si o biserica construita special pentru cei ce locuiesc aici.
Daca ati venit doar pentru cumparaturi de sarbatori, atunci trebuie neaparat sa mergeti pe Mariahilfer Strasse, cea mai importanta strada de shopping a Vienei. Este o zona extrem de animata care incepe la Gurtel si se termina la inelul Neubau, 4 kilometri de magazine.

Oricum, macar o data in viata, Craciunul trebuie sarbatorit la Viena. Orasul este impanzit de targuri de Craciun. Incepand cu clasicul si traditionalul Christkindlmarkte de la Viena City Hall (Rathausplatz)  sau targul din interiorul Campusului Universitar si ajungand la targul din cadrul Palatului Schönbrunn sau targul de la Spittelberg, un cartier mestesugaresc si traditional, cu alei pavate cu granit (aici cred ca este si cel mai autentic targ de craciun din Viena), toate va vor fermeca si va vor relaxa. Alune Prajite, vafe, castane dulci, cartofi copti, carnati prajiti, vin fiert si punsch (glogg) de diverse soiuri, macar pentru asta si trebuie venit aici.
In rest, noi am mai vizitat cateva locuri, Viena fiind un oras impresionant si plin cu atractii turistice. Insa fiecare trebuie sa o descopere in felul sau. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu