Faceți căutări pe acest blog

marți, 5 iulie 2011

Londra pentru 30STM (dec. 2010)


   Anul trecut dupa vacanta de vara, petrecuta pe drumuri prin vecini, m.am hotarat ca trebuie sa mai ies din tara inca o data. Si ce alt motiv mai intemeiat decat concertul celor de la 30 Seconds To Mars in Londra, pe 30 noiembrie. Cum cunosc mai multi oameni prin Londra, am vorbit cu o prietena care a cumparat biletele de pe net de pe http://thirtysecondstomars.thisisthehive.net/blog/tour/. Pentru concertele din Marea Britanie, calea cea mai usoara este sa ti le cumpere cineva stabilit acolo.
                        Dar si asa, ar trebui sa fie cunoscator in ale cumparatului de bilete, caci te poti pacali usor, ajungand la link-uri care te conduc catre firme care revand biletul la preturi mult mai mari. Asa am ajuns sa platim pe un bilet de 27.25 lire la 60 de lire :). Insa a meritat :).
    Am ales sa mergem cu Wizzair (www.wizzair.com), o companie pe care eu am mai incercat.o de cateva ori, tot spre Londra sau spre Barcelona. Din punctul meu de vedere este o companie buna si o recomand. 2 bilete ne.au costat 680 de lei. Conditiile de zbor s-au mai inasprit in ultimii ani si deja se cer bani suplimentari pentru bagaje la cala, check-in la aeroport si inca cateva lucruri mai putin importante. Dar noi, mergand doar pentru 4 zile si facand check-inul pe internet, am mai salvat cativa bani. Ce e mai incomod la mersul cu Wizzair este ca avionul aterizeaza pe Luton (http://www.london-luton.co.uk/en/?u=travelling), aeroport aflat la 50 de km nord de Londra. Asa ca de la aeroport trebuie mers cu trenul sau cu autobuzul (Green Line costa 16 lire).
     Daca insa alegeti un bilet mai scump (de la 180 de euro in sus - un bilet normal se invarte in jurul cifrei de 300 de euro), veti ateriza pe Heathrow ("the fourth busiest airport in the world (as of 2011)"), la vreo 20 de km de Central London. Exista de aici Heathrow Express-ul, tren ce pleaca non-stop la fiecare 15 minute direct catre Statia  Paddington; calatoria dureaza doar 15 minute.
    Transportul in comun in Londra este destul de piperat. Pentru a economisi niste bani, la metrou este bine sa va luati un Oyster Card, pe care il incarcati cu cati bani aveti nevoie (www.oystercard.com). Aici http://www.londontoolkit.com/briefing/underground.htm aveti preturile pentru calatoriile cu metroul in Londra.
   Noi nu am avut nevoie de cazare de aceasta data, insa pana acum am incercat cateva hoteluri, care mi s.au parut foarte ok. Daca vreti sa fiti aproape de Trafalgar Square, puteti incerca Premier Inn London County Hall - http://www.premierinn.com/en/hotel/LONCOU/london-county-hall?cmp=GLBC, iar daca doriti sa fiti aproape de Kensington Gardens, puteti incerca Thistle Kensington Gardens Hotel - www.thistle.com/kensingtongardens.
    In prima zi, am vrut sa ne plimbam putin intre Trafalgar Square si Westminster Abbey. Am dat insa de o mica revolutie, fiind greva a studentilor pentru masurile ce urmau a fi luate asupra taxelor scolare. Era plin de politie, asa incat ne.am scurtat vizita in zona si a fost bine, avand in vedere ce aveam sa vedem pe seara la stiri. Se luptasera ca turcii - http://en.wikipedia.org/wiki/2010_UK_student_protests. Oricum era destul de frig, fiind una din cele mai friguroase ierni din ultimii ani buni in Londra.
      Pe seara ne.am indreptat catre celebra O2 Arena, locul unde au loc mereu mari concerte de la Iron Maiden la Placido Domingo sau de la Dolly Parton la Bon Jovi si Led Zeppelin. Michael Jackson trebuia sa.si sustina cele 50 de concerte, dinainte de tragedie, pe O2 Arena. Se ajunge foarte usor cu metroul, cu autobuzul, cu trenul sau cu vaporul pe Tamisa. O2 se afla in North Greenwich si este un loc plin de viata, care pe langa sala de concerte mai contine si cinema, restaurante, baruri, magazine. Are o capacitate de pana la 20.000 de persoane, in functie de eveniment. Imensul complex de entertainment a fost deschis in 2007, iar in 2008 castiga deja coroana de "World's Busiest Arena".Cladirea exista insa din 2000, fiind cunoscuta atunci ca Millenium Dome deschisa special pentru a celebra intrarea in cel de.al treilea mileniu. Ea a trecut insa, incepand cu 2003, prin mai multe transformari si a preluat numele de O2 Arena.
    Londra ramane pentru mine, dupa New York, locul unde nu ai cum sa te plictisesti. Dupa ce te plictisesti de colindat magazinele de pe lungul Oxford Street, poti sa iei la rand cateva muzee spectaculoase. Pe primul loc pentru mine ramane British Museum (www.britishmuseum.org),
urmat de Natural History Museum (www.nhm.ac.uk),
 Tate Modern Museum (www.tate.org.uk/modern/)
si pe urma de Imperial War Museum (www.iwm.org.uk).
   Daca ai in cap cateva stereotipuri legate de Londra, le vei vedea pe toate in timpul unei scurte calatorii: cabina rosie de telefon, autobuzul cu etaj, taxiul negru, the "underground", politistul calare.
   Noi am avut acum doar 3 zile la dispozitie, asa incat nu am mai avut timp sa vizitam decat celebrul Harrods, care se afla in apropierea Muzeului de Istorie Naturala. Harrods este un mic paradis pentru femeile cu bani. Gasesti aici toate brandurile posibile, insa cu niste preturi pe masura. Insa la parter gasiti un food court unde se poate manca foarte bine si un supermarket de unde va puteti cumpara niste caramele fudge extraordinar de bune.
    Daca insa veti sta mai mult, nu puteti rata "The City of London" (cunoscut si ca " the City" sau "the Square Mile"), inima istorica a Londrei in jurul careia s.a dezvoltat conurbatia moderna de astazi. Aici gasesti St Paul's Cathedral, Guildhal, Mansion House, Finsbury Circus, London Stock Exchange, Bank of England, Old Bailey, Smithfield Market, 30 St Mary Axe ("The Gherkin"), Lloyd's building (cunoscuta si ca "the Inside-Out Building") si Barbican Estate.
     Tower of London nu se afla in "The City of London", insa se afla in apropiere, atragand astfel multi turisti in zona de S-E a " the City".
    Tot aici, in imprejurimi, veti gasi HMS Belfast (http://hmsbelfast.iwm.org.uk/), o nava de razboi britanica, transformata din 1971 in muzeu, fiind ancorata pe Tamisa.
    Iar daca nu mai aveti chef sa vizitati atatea obiective, le lasati pe altadata - caci Londra merita vizitata cu orice ocazie - si puteti sa va plimbati pur si simplu pe strazi, sa mergeti in Soho sa mancati intr-un restaurant chinezesc sweet pork sau sa intrati intr-unul din nenumaratele pub-uri si sa beti bere langa un platou cu fish&chips.
   Si daca mai aveti putin timp liber, mergeti si in Camden, unde isi are sediul si MTV UK si totodata cartierul unde Amy Winehouse  isi ineaca necazul prin pub-uri. Aici veti gasi pe langa tot felul de magazinase hippy si un food court foarte bun, unde veti putea combina mancarea chinezeasca cu cea indiana, sau ce alte combinatii doriti voi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu